Ens encanta portar lents de contacte. Podem sentir-nos més dinàmics i amb una visió més natural que amb les ulleres. Però no ens oblidem que són un producte sanitari que necessita un manteniment correcte. Si no les usem de manera adequada podem tenir seriosos problemes en els nostres ulls.

Avui vos parlarem dels errors més greus que podem cometre quan usem les nostres lents de contacte toves. I a més, vos donarem diversos consells perquè no cometes aquests errors.

Super Consells Per a Evitar Problemes Si Uses Lents de contacte Toves 🙂

Aquests són els 10 errors més greus que pots cometre si uses lents de contacte:

 

#1. No rentar-te bé les mans
És fonamental una correcta higiene per a manipular les nostres lents de contacte. No val amb haver-nos rentat les mans fa una estona, ahir o el mes passat. Hem de rentar-nos les mans just abans de tocar les lents de contacte perquè qualsevol mínim rastre de brutícia que hàgim agafat en “aquesta estona” ens el portarem a l’ull. No sols és per la molèstia que ens pot causar en aquest moment, també se’ns pot infectar la lent de contacte i a continuació l’ull.

#2. Rentar les lents de contacte amb aigua
Les lents de contacte toves no poden estar en contacte amb l’aigua. Qualsevol aigua, ja sigui la de l’aixeta, destil·lada, mineral etc. té una sèrie de microorganismes que poden dipositar-se en la lent i produir-nos una seriosa infecció. A més l’aigua no té el component desinfectant i conservant que necessita la lent de contacte quan està fora de l’ull. És importantíssim guardar sempre les lents de contacte en solució única o líquid de lents de contacte especialment dissenyats per a aquestes lents de contacte en concret.

Consell → Pregunta en la teva òptica quina és la solució única més adequada per a les lents de contacte que portes i tindràs la seguretat que no tindràs cap problema i sentiràs la major comoditat amb les teves lents de contacte.

#3. Dutxar-te o nedar amb lents de contacte sense cura
Com acabem de veure, la combinació de l’aigua i la lent de contacte pot resultar desastrosa. Hem d’evitar en la mesura que sigui possible que les nostres lents de contacte no es mullin o es contaminin.

És aconsellable no dutxar-se amb les lents de contacte posades. Si hem de fer-ho en un moment donat, ha de ser amb els ulls tancats i la màxima cura perquè no ens entre aigua en els ulls.
Si ens banyem en la piscina o en la mar, també és aconsellable fer-lo sense lents de contacte. Però si necessites fer-ho amb elles, sempre has de portar unes ulleres de natació o de busseig ben ajustades per a evitar que arribi l’aigua a la lent de contacte.

#4. No netejar-les si portes dies sense usar-les
Hi ha certs dies en els quals no es dóna el cas de posar-nos les lents de contacte. Hem de tenir en compte que el líquid de lents de contacte que tirem en el nostre estoig portalentes va perdent les seves propietats de conservació amb el temps.
Si hem estat un o diversos dies amb les lents de contacte dins de l’estoig portalentes sense canviar la solució única, és possible que quan ens les anem a posar no estiguin del tot netes. Per a solucionar això, és important canviar el líquid de lents de contacte almenys una hora abans que ens les anem a posar de nou. Així ens assegurarem que les lents de contacte estan perfectament netes abans que estiguin de nou en contacte amb els nostres ulls.

#5. Posar les lents de contacte del revés
Fa poc se’m va presentar el cas d’un noi que em deia que mai es trobava totalment còmode amb les seves lents de contacte. A més li queien de l’ull amb freqüència i les perdia. Un dia es va posar les lents de contacte davant de la meva i em vaig fixar com el feia. Resulta que portava cinc anys posant-se les lents de contacte del revés, normal que mai arribés a estar còmode! En ensenyar-li la posició correcta de les lents de contacte va deixar de tenir problemes i li va canviar la vida.

La posició correcta de la lent de contacte és aquella en la qual les vores queden arrodonits i té forma de mitja esfera. Per a acordar-nos podem dir que la lent de contacte té forma de bol.
Quan la lent de contacte està del revés les vores surten una mica cap a fora. La forma de la lent de contacte en aquest cas s’assembla més a un plat.

#6. Usar les lents de contacte o el líquid després de la seva data de caducitat
M’agradaria saber quants de vosaltres apunteu en el pot o en alguna part el dia d’obertura de la vostra solució única. Moltes vegades és difícil recordar-se del que vam menjar la setmana passada pel que és bastant difícil recordar el dia que hem obert el líquid.
Quan usem la solució única caducada estem usant un líquid sense propietats per a conservar i desinfectar la lent de contacte, per la qual cosa el més probable és que la lent de contacte ens molesti abans d’hora i hàgim d’obrir altres o pitjor, correm el risc de tenir una infecció.

Consell → Et recomano que a partir d’ara, si fins i tot no ho estàs fent, anotacions en el mòbil, en una agenda o en el propi pot el dia en què vas obrir el teu líquid de lents de contacte per a poder recordar-te de la seva data de caducitat. Generalment els líquids caduquen als 60 dies, encara que tot depèn del líquid en qüestió. Sempre trobarem la caducitat del líquid de lents de contacte en la seva caixa o en el propi pot.

Lents de contacte caducades
Podem trobar en les nostres òptiques diferents tipus de lents de contacte segons la seva caducitat. Poden ser lents de contacte mensuals, lents de contacte diàries, lents de contacte quinzenals, lents de contacte anuals etc.
Una vegada pansa aquesta caducitat la lent de contacte perd les seves propietats i no es pot garantir que estigui en condicions per a posar-la en els nostres ulls. Una vegada oberta el temps corre i si li allargues la vida útil correràs riscos innecessaris.

Consells:
Si per exemple, uses lents de contacte mensuals, consideres que les uses pocs dies a la setmana i et fa pena tirar-la, et suggereixo que usis lents de contacte diàries per a gastar només pel temps que uses.
En el cas contrari, si uses lents de contacte diàries, les uses tots els dies i consideres que gastes massa lents de contacte, el meu consell és que et passis a la mensual ja que li trauràs més partit.

#7. Deixar obert el portalentes o deixar la solució única destapada
No et pots imaginar el fàcil que és que una lent de contacte es contamini. Si deixem les lents de contacte dins del seu estoig portalentes però no el tanquem corre el risc de contaminació.
El mateix ocorre amb la solució única, si no li posem el tap el més segur és que es contamini i perdi totes les seves propietats. Recorda’t sempre de deixar tot ben tancat per a evitar males sorpreses.

#8. Dormir amb lents de contacte toves o usar les lents de contacte massa hores
Per al correcte funcionament dels nostres ulls és molt important que obtinguin la quantitat necessària d’oxigen tots els dies. És cert que els materials més nous per a les lents de contacte fan possible que passada bastant quantitat d’oxigen a través d’elles perquè arribi als nostres ulls. Però la millor manera d’oxigenar-los completament és llevant les lents de contacte, alguna cosa que hem de fer tots els dies.

Si vols dormir amb lents de contacte el millor és que preguntis en la teva òptica per les més adequades per a fer-ho en el teu cas, ja que existeixen en el mercat lents de contacte aprovades per a això.

#9. No revisar els teus ulls en la teva òptica cada 6 mesos
A vegades ocorre que una lent de contacte que t’anava bé i amb la qual estàs còmode et comenci a produir molèsties. A més per un mal ús pots tenir alguna infecció i no adonar-te fins que sigui tard.

Per a evitar problemes el millor és fer una petita revisió en l’òptica cada 6 mesos aproximadament. Així evites encarregar unes lents de contacte que no t’aniran bé o prevens problemes seriosos que et poden afectar més endavant.

#10. Comprar lents de contacte online en establiments que no siguin òptiques i que no comptin amb un contactòleg qualificat per a realitzar els  controls oportuns
No hem d’oblidar mai que les lents de contacte són un producte sanitari i que si no són correctament adaptades i controlades per un contactólogo poden produir-nos seriosos problemes. És igual que siguin lents de contacte transparents, lents de contacte de colors o lents de contacte de fantasia.

Recorda → : A vegades unes lents de contacte amb les quals aparentment estem còmodes poden estar afectant els nostres ulls sense que ens adonem. L’única manera d’assegurar-nos que la nostra lent de contacte és la correcta i que continuarà sent-ho els pròxims mesos és acudint a la nostra òptica i preguntant al nostre contactòleg.

 

Via cuidatuvista.com