La vista cansada o presbícia s’origina pel propi envelliment del cristal·lí —la lent natural amb la qual s’enfoquen els objectes— que gradualment va perdent la seva característica elasticitat.

Moltes persones decideixen decantar-se per ulleres premontades l’ús de les quals s’ha popularitzat pel seu baix preu. No obstant això, aquestes poden comportar greus conseqüències per a la salut visual, segons va alertar el Consell General de Col·legis d’Òptics-Optometristes.

Així, aquest organisme assegura que les persones que confien en unes ulleres d’aquestes característiques poden sofrir pèrdua de qualitat visual i fins i tot visió doble, en els casos més extrems.

Segons denuncia aquesta institució, aquest tipus d’ulleres estan fabricades en la seva gran majoria en plàstic injectat i, a més, no han estat sotmeses a cap tractament de superfície òptica. Tots aquests factors afavoreixen que la imatge que el consumidor capta a través d’elles present una gran quantitat d’alteracions. D’aquesta manera, poden arribar a provocar marejos, mal de cap i cansament en llegir.

Què és la vista cansada?

La vista cansada s’origina pel propi envelliment del cristal·lí —la lent natural amb la qual s’enfoquen els objectes— que gradualment va perdent la seva característica elasticitat. Per tant, es produeix una deterioració en la seva capacitat per enfocar els objectes.

La situació s’agreuja amb els anys. Així, tard o d’hora, els qui presenten presbícia han de buscar una solució a un problema que els impedeix realitzar tasques tan simples com marcar un número de telèfon, doncs no aconsegueixen veure d’a prop ni distingir amb nitidesa.

La veritat és que molts, ja sigui per ignorància o perquè la seva economia és molt modesta, decideixen provar fortuna amb aquestes ulleres premontades que es fabriquen amb unes mesures estàndards de distància interpupilar i graduació. Lamentablement, trobam el mateix en totes les lents i és difícil que tots dos ulls presentin les mateixes dioptries. En definitiva, és molt probable que si les usem, vegem malament.

Problemes en la visió

Per a una correcta visió cal que el centre òptic de cada lent coincideixi amb el centre visual de cada ull. Una sincronia que és molt difícil que concorri quan el pacient opta per unes ulleres premontades. És aquí quan sorgeixen els problemes visuals anteriorment citats.

No obstant això, aquesta classe d’ulleres abunden en establiments com a parafarmàcies i fins i tot en supermercats a uns preus molt temptadors. Algunes, a més, manquen dels corresponents controls sanitaris i tampoc s’ofereix al client un adequat assessorament respecte a una compra que genera tants dubtes als consumidors.

Davant aquest problema, els professionals del ram aconsellen acudir sempre a una òptica on ens atendrà un expert òptic-optometrista.

 

Via El Boletín