Per reduir el risc d’aparició de cataractes has de protegir els teus ulls dels rajos ultraviolats usant ulleres de sol, seguir una dieta sana i segons un recent estudi realitzar exercici físic de manera habitual.

La cataracta o cataractes en els ulls és una de les patologies oculars més freqüents, sent actualment aquesta cirurgia el tipus d’operació més practicada al món. Prevenir l’aparició de cataractes és fonamental i avui serà el tema d’aquesta entrada. Per completar la informació i que puguis entendre millor aquest tema també et parlaré al final de la mateixa de les causes mes habituals que poden produir cataractes, així com de les opcions de tractament actuals i de tractaments en recerca per al futur.

Què són les cataractes?

Consisteix en l’aparició d’opacitats del cristal·lí parcials o completes que produeixen un trastorn visual progressiu que afecta principalment a la tercera edat i que també poden ser conseqüència de malalties metabòliques (diabetis, hipocalcemia, etc.), traumatismes en l’ull, exposició perllongada a rajos infrarojos o ultraviolats. El símptoma típic associat a la cataracta és la disminució generalment progressiva i bilateral de l’agudesa visual, que el pacient sol referir com a “visió borrosa o ennuvolada”.

Els 3 Consells més importants per reduir el risc d’aparició de cataractes en els ulls

1. Protecció dels rajos ultraviolats amb ulleres de sol.

Els rajos ultraviolats són un factor de risc important(possiblement el més important) en l’aparició de cataractes pel que és fonamental protegir-se amb unes bones ulleres de sol. Això és igual o més important en nens. Tots som conscients que devem protegir-nos la pell del sol usant cremes protectores però per a l’ull en lloc d’una bona crema, necessites usar habitualment una bona porta mala sort de sol i així mantenir una bona salut visual.

2. La importància d’una bona dieta antioxidants prevenen aparició de cataractes.

Si bé es desconeix la causa exacta de l’aparició de les cataractes, els experts creuen que l’estrès oxidatiu danya certs enzims i proteïnes en el cristal·lí de l’ull, la qual cosa provoca que el cristal·lí es torni tèrbol i amb el pas del temps apareixen les opacitats que impedeixen una visió normal. En qualsevol cas el cristal·lí va perdent transparència amb l’edat i és un procés inevitable que només podem ralentir.

I encara que algunes recerques han llançat resultats contradictoris, menjar una dieta saludable rica en antioxidants i certes vitamines s’ha demostrat en diversos estudis que s’associa amb un menor risc de cataractes o la seva progressió.

Cada vegada és més esmentat que una dieta rica en antioxidants, tals com a beta-caroteno(vitamina A), el seleni i les vitamines C i I, poden ajudar a frenar el desenvolupament de cataractes.

Dieta

Dieta antioxidant

3. Realitzar exercici físic habitualment al llarg dels anys redueix significativament el risc d’aparició de cataractes.

El realitzar exercici físic té molts avantatges per a la salut general i també per a la Salut Visual ja que un recent estudi indica que realitzar activitat física com caminar o muntar amb bicicleta de manera habitual i per un temps major de 60 minuts redueix significativament el risc de patir cataractes. L’estudi ha estat publicat fa poc temps en la revista Ophthalmology de l’Acadèmia Americana de Oftlamología.

L’estudi ha estat dirigit pel Dr. Jinjin Zheng Selin, del Institute of Environmental Medicine del Karolinska Institutet d’Estocolm (Suècia) i en una entrevista publicada en medicalresearch.com ens diu:

Els nostres resultats indiquen que mantenir una activitat física total elevada, sobretot en el llarg termini, i fonamentalment caminar o caminar amb bicicleta així com l’activitat física relacionada amb determinats treballs, estan associades associada amb un menor risc de patir cataracta senil . Per contra , el sedentarisme comporta un major risc de cataractes.

Quins factors poden incrementar el risc d’aparició de cataractes?

Malalties metabòliques (diabetis, hipocalcemia, etc.)

La ingesta excessiva de sal.

El fum dels cigarrets, la contaminació de l’aire i el consum excessiu d’alcohol.